Найсмачніші паштейш-де-ната в Португалії...і в Україні
25 жовтня 2024Паштел-де-ната – найвідоміший та найзагадковіший португальский десерт. Коли я вперше побачила ці тістечка, мені було важко здогадатися, які ж вони мають бути на смак. Але зараз, після десятків зʼїдених паштейш, (і до речі не тільки в Португалії, а й в Україні) я здобула деякий рівень експертності у виборі і поїданні цих заварних корзинок. Тому можу поділітися своїми трохи субʼєктивними, але гурманськими відгуками про те, де готують найсмачніші пайштеш де ната.
Мова піде переважно про найвідоміші та перевірені часом заклади, які зустрічаються не тільки в Лісабоні а і в інших містах Португалії. Бонусом я розкажу, де можна спробувати традиційний португальський десерт, який важко відрізнити від канонічного, в Україні.
Якщо ви вже оцінили паштел-де-ната, або цікавитесь тим, як же саме їх готувати пропоную шикарну атракцію в Лісабоні для кулінарів чи просто гурманів: Майстер-клас по приготуванню паштейш.
Pasteis de Belem
Скажу відразу, хоча це найвідоміша, найпопулярніша паштелярія у світі, яка по легенді знає і використовує найбільш оригінальний і секретний рецепт для приготування тістечок, вона мене трохи розчарувала. Колись прямо поруч з цим місцем монахи монастиря Джеронімуш вигадали цей десерт. Згодом вони продали його власникам місцевого цукрового заводу і засновникам фабрики Pasteis de Belem, які виробляють тут тістечка з 1837 року.
Тобто вони були першими, хто відкрив для світу цей оригінальний десерт. Паштейш де ната тут дійсно на смак відрізняються від всіх інших. Але якщо абстрагуватись від ексклюзивності рецепту і давньої історії, то смак має свої специфічні нотки, які можливо, як і мені, не всім прийдуться до смаку. Начинка чомусь трішечки нагадує манну кашу, а тісто досить грубовате. Проте, не можу сказати, що тістечка тут погані, інакше тут не формувалась би кожень день величезна черга людей і про це місце не писали б відомі світові видання. Але й старі, перевірені часом маркетингові прийоми, звісно, ніхто не відміняв. Що казати, варто спробувати самим і визначитись, чи прийдуться вам до смаку легендарні паштейш-де-белем.
Fabrica da Nata
Моя улюблена мережа паштелярій. Тут мене окрім візуально гарних атмосферних закладів мережі, підкупили дуже ніжні і хрумкі паштейші.
Смак у них простий і зрозумілий, вміру солодкий. Одного паштель де ната тут завжди мало, хочеться ще.
Коричний присмак в самих тістечках відсутній, натомість корицю і цукрову пудру надають в окремих маленьких упаковках, які зручно взяти з собою. Для мене це ідеально, бо я не великий фанат кориці і вживаю її тільки в мікро-дозах. Ще один плюс цих закладів – це те, що тут також продають паштел-де-бакаляу – маленьку традиційну португальську закуску, у вигляді рибної котлетки.
Manteigaria
Ще одна відома і широка мережа паштелярій. Паштейш тут більш важкі і ситні, ніби всередині більш густий і крохмалистий крем. Коричний присмак також більш виражений. Для мене це трошки мінус, але якщо ви полюбляєте корицю, то вам сподобається. Але багато саме цих паштейш зʼїсти навряд чи вийде. У багатьох місцевих та туристів ця паштелярія улюблена, тому в центрових закладах формуються черги.
Інші маленькі паштелярії на районі
Не оминайте також і маленькі паштелярії, які також можуть пригостити вас дуже смачними тістечками за більш низьку ціну. Хоча звісно, це трішки вже лотерея. Нам, наприклад, попадались як смачні так і доволі посередні, які приходилось їсти, бо не викидати ж. Але хто зна, може саме ви так знайдете свою маленьку секретну паштелярію на районі з найсмачнішими заварними корзинками, зробленними з душею.
Якщо ви вже оцінили паштел-де-ната, або цікавитесь тим, як же саме їх готувати пропоную шикарну атракцію в Лісабоні для кулінарів чи просто гурманів: Майстер-клас по приготуванню паштеш.
Паштейш в Україні
В Україні ідеальні паштейші як на мене роблять у Львові. Вони максимально схожі на португальські, я би не відризнила. Правда наші пішли як завжди трохи далі і спробували навіть з ними поексперементувати, додаючі нові фруктові смаки. Проте, я би рекомендувала би спершу спробувати саме класику, перевірену століттями. Знайти паштел де ната можна в львівській мережі кавʼярень Black Honey. Паштейш зазвичай швидко розбирають, тому вони не завжди є в наявності.
Поділитись статею, або зберегти собі на сторінку, щоб не загубити
Прокоментувати