Їжа на Тенерифе і Канарських островах. Що скуштувати?
04 червня 2024Не дивлячись на те, що Канарські острови належать Іспанії, крім суто іспанських, тут є й свої унікальні продукти та страви. Велику частку становлять звичайно морепродукти, але є й інша досить незвичайна їжа.
Картопля по-канарськи
Ця, досить проста страва, здавна готується на Канарах особливим способом запікання картоплі в солі. Солодкуватий сорт картоплі добре поєднується з канарськими соусами мохо, з якими, як правило, і подається. Картоплю вирощують безпосередньо на островах, ми не раз бачили цілі картопляні плантації.
Паелья
Паелья (Paella) – це загальна іспанська страва, але на Канарах її певно готують трохи на свій лад. Можна сміливо сказати, що це блюдо своєрідний іспанський плов. Паелья буває з різним наповненням - з морепродуктами, з м'ясом, або вегетаріанська. Найпопулярніша – з морепродуктами. Як правило, у ресторанах готують цілу сковороду паельї, якої з головою вистачає на двох. На Тенеріфе ціна за таку подвійну порцію варіюється від 18 до 30 євро. Готується страва хвилин 40, тому майте на увазі, що швидше за все доведеться трохи зачекати.
Кролик
Кролик по-канарськи – це виключно місцева страва. Колись перші переселенці завезли сюди кроликів якраз заради їжі. З того часу популяція вухатих дуже зросла і навіть становить загрозу екосистемі Тенеріфе. Тому на них досі дозволено полювання. За класичним рецептом кролик тушкується і подається під соусом сальморехо. Але трапляються й інші варіанти приготування.
Восьминіг
Восьминога на Канарах точно вміють готувати. Найчастіше він готується на грилі. Якщо ви в цілому добре ставитеся до морепродуктів, то варто спробувати цю страву. Якщо ж ні, то з великою ймовірністю ви не оціните цей делікатес, так як восьминіг має не дуже виражений смак і нагадує кальмарів. Подаватись може як цілим так і частинами.
Канарський сир
Кажуть, що найкращий іспанський сир – канарський. Тут він робиться з козячого та овечого молока. Ми зустрічали кілька варіантів подачі: з місцевими соусами мохо та з пальмовим медом. І так і так дуже смачно! Взагалі, я не любитель козячого молока та сиру, але тут навіть мені він дуже сподобався. Тож обов'язково спробуйте. У місцевих супермаркетах теж продається дуже непоганий козячий сир.
Тапас
Тапас (Tapas) - це збірна назва для закусок. Це типова іспанська страва, яку зазвичай подають до пива чи вина. Наповнення тапас ви можете вибрати самі. Закуски бувають дуже різними. На Канарах зазвичай це дрібна риба, морепродукти, м'ясні нарізки, оливки та овочі із хлібом.
Іспанська тортілья
Тортілья (Tortilla) – це національний іспанський картопляний омлет із цибулею. На Канарах він мало чим відрізняється від материкової тортильї і такий самий ситний і смачний.
Чорізо та хамон
Канарці та іспанці дуже люблять м'ясні продукти. Чорізо (Chorizo) - це ковбаски зі свинини зі спеціями та вином. У ресторанах чорізо часто тушкують і подають прямо у вині. Інший класичний мʼясний смаколик – хамон. Це сиров'ялена свинина. Іспанський хамон продукт на любителя. На Тенеріфе спробувати його можна як у ресторані, так і просто купивши у супермаркеті. У магазинах якість місцевих продуктів висока, тож не обов'язково переплачувати у закладах.
Риба
На Канарах не так просто знайти справді свіжу рибу місцевих видів. У ресторани часто завозять заморожену рибу звичайних сортів типу дорадо. Так що шукайте ресторани зі спеціальними холодильниками зі свіжою рибою, або хоча б обирайте рибку місцевих видів, наприклад, черну чи в'єху. Ідеальний варіант скуштувати місцеві страви з риби - це приїхати в одне з рибних поселень Тенеріфе. Найвідоміше з них – селище Тахао. Там ви самі собі безпосередньо обираєте найсвіжішу нещодавно виловлену рибу, і вам тут же все це приготують. А рахунок виставляється за вагою продукту а не за страву на тарілці. Якщо немає часу їздити по канарських селах, можна просто пошукати місцеві, не туристичні заклади. Швидше за все, там буде не лише дешевше, а ще й смачніше.
Козлятина
М'ясо кіз самі канарці їдять в основному тільки на свята, але в місцевих ресторанах Тенеріфе ви в будь-який день можете скуштувати цю страву. Називається воно Карне де Кабра (Carne de Cabra). Це своєрідний кулінарна фішка Канарських островів. Майстерно приготована молода козлятина з овочами. Смачно, а головне дієтично.
Випічка
Канарській, та й загалом, іспанській випічці захочеться заспівати оду. Тут на кожному кроці є безліч пекарень із різноманітним вибором печива, булочок, хліба, пончиків та багато іншого. Тому потрібно просто пробувати пробувати і ще раз пробувати! Єдине, що на Тенеріфе ми, на жаль, не зустрічали чурос (xuros) – національні іспанські ласощі, які нам дуже сподобалися в Барселоні.
Сангрія
Це, мабуть, найпопулярніший алкогольний напій на Канарах та й узагалі, в усій Іспанії. Іноді, у деяких ресторанах Тенеріфе сангрію пропонують скуштувати безкоштовно, закликаючи таким чином до себе на обід чи вечерю. Напій дуже смачний та легкий. Особисто мені він подобається набагато більше, ніж звичайне вино. Але обережно, в якийсь момент можна виявити, що цей смачний компотик все таки достатньо алкогольний.
Поділитись статею, або зберегти собі на сторінку, щоб не загубити
Прокоментувати